Beck-serien

Har nu, sedan 2 veckor tillbaka, läst exakt alla Sjöwall och Wahlöös gamla böcker om Beck. Kände liksom att det hörde till allmänvildningen så här kommer lite fakta och så om böckerna:

1.
Titel: Roseanna
Sidoantal: 188
Tryckår: 1986
Handling: "Ett naket, misshandlat kvinnolik fiskas upp ur sjön Boren. Hon är mördad, har blivit utsatt för grovt våld, är omkring tjugoåtta år och har ett födelsemärke på vänstra låret. Det är allt som Martin Beck och hans kollegor har att utgå från i sökandet efter den dödes namn - och hennes mördare."
Omdöme: Vääääldigt tråkig och långsam. Insåg det redan efter 2 sidor. Tvingade dock mig själv att läsa ytterligare 30 sidor för att se om min uppfattning skulle ändras. Det gjorde det inte.
Citat: "Hon var ung och han var säker på att hon varit vacker. Hon måste haft någon som älskade henne. Någon som stod henne nära och som undrade vad som hänt henne. Hon måste ha haft vänner, arbetskamrater, föräldrar, kanske syskon. Ingen människa, särskilt inte en ung vacker kvinna, är så ensam att ingen saknar henne när hon försvinner."

2.
Titel: Mannen som gick upp i rök
Sidoantal: 169
Tryckår: 1986
Handling: "Journalisten Alf Matssons pass, resväska och tillhörigheter finns på Hotel Duna i Budapest. Själv är han försvunnen någonstans i Ungern. Martin Beck åläggs det känsliga uppdraget att resa till Budapest och företa diskreta efterspaningar. Mycket snart inser han att någon följer varje steg han tar."
Omdöme: Hm.. Ganska spännande då det är ett ganska mystiskt försvinnande. Blev chockad, men också besviken över slutet. Det kunde ha varit bättre.

3.
Titel: Mannen på balkongen
Sidoantal: 181
Tryckår: 1968
Handling: "Polisen fick en påringning om mannen på balkongen, men glömde allt om samtalet igen. Man kom att tänka på det först när Martin Beck med ett fullt polispådrag jagade de sexmördare som härjar i Stockholm och var ett hot mot alla småflickor."
Omdöme: I den här boken blir det spännande på riktigt och handlingen är bättre. Värd att läsa.

4.
Titel: Den skrattande polisen
Sidoantal: 211
Tryckår: 1986
Handling: "I den röda tvåvåningsbuss som trafikerade linjen 47 halvlåg Åke Stenström, en av Martin Becks yngsta medarbetare, i sitt säte. Han var död. Det var kvinnan bredvid honom och chauffören och de övriga passagerarna i pussen också. I höger hand höll Stenström sitt tjänstevapen." 
Omdöme: Spännande, men krånglig. Har fortfarande inte kommit underfund med slutet, någon som kan förklara?  

5.
Titel: Brandbilen som försvann
Sidoantal: 213
Tryckår: 1986
Handling: "Gunvald Larsson stirrade på huset där det bodde en hyresgäst som stod under bevakning. Han såg på klockan. Nio minuter över elva på kvällen. Han gäspade och lyfte armarna för att slå en åkerbrasa. I samma ögonblick exploderade huset."
Omdöme: Gunvald Larsson är helt klart bäst i alla böckerna, ingen tvekan om saken. Titelnamnet har en dubbel betydelse, varav den ena inte är så intressant...
Citat: "Tala sanning, den består, sommar, vinter, höst och vår, den går ut i alla väder och bär alltid sommarkläder."

6.
Titel: Polis, polis, potatismos!
Sidoantal: 204
Tryckår: 1986
Handling: "Martin Beck kallades till Malmö, där en man i sommarkvällen lugnt hade släntrat in på en av stadens elegantare restauranger och skjutit en framstående gäst. Offret levde tillräckligt länge för att berätta att han inte kände gärningsmannen."
Omdöme: Ganska spännande. Blev dock besviken över mordorsaken.
Citat: "Döda brukar inte beklaga sig."

7.
Titel: Den vedervärdige mannen från Säffle
Sidoantal: 182
Tryckår: 1986
Handling: "En polis hade blivit brutalt nedhuggen med en bajonett. Martin Beck utgick ganska snart från att det rörde sig om hämd, begången av en sinnessjuk. Senare tvingas han själv plötsligt ta ställning till fråga om han var beredd att riskera livet för sitt arbete."
Omdöme: Helt klart den bästa och äckligaste boken i serien. Äckligt beskriven och hemska människor. Hämnd kan man lugnt säga... Karma säger jag bara.

8.
Titel: Det slutna rummet
Sidoantal: 254
Tryckår: 1986
Handling: "Både dörrar och fönster var stängda och låsta inifrån det rum där en man blivit skjuten. Martin Beck, åter i tjänst efter en längre konvalescens, får ta över utredningen. Samtidigt följer man den grupp som tillsatts för att klara upp de många bankrån som har härjat i Stockholm."
Omdöme: Man blir lite häpen över hur lätt det egentligen är att lösa gåtan med det slutna rummet. Slutet är helt fantastiskt komiskt.
Citat: "Flyg för fan, vart som helst, bara det blir långt bort."

9.
Titel: Polismördaren
Sidoantal: 253
Tryckår: 1986
Handling: "Det var en kvinnas försvinnande under mystiska omständigheter som kallade Martin Beck till Skåne. Och det var ett par ungdomsbrottslingars bilstöld som satte nästan hela Sveriges polisstyrka på fötter sedan en kollega blivit dödad."
Omdöme: Den här boken tar verkligen upp att man inte kan lita på någon. Inte ens de som står en nära.

10.
Titel: Terroristerna
Sidoantal: 349
Tryckår: 1986
Handling: "En ung kvinna stod åtalad för ett bankrån hon aldrig drömt om att begå. Martin Beck vittnar till hennes fördel Kort därefter fick han befäl över det enorma polispådrag som skulle skydda en impopulär amerikansk senator under dennes officiella Stockholmsbesök.
Omdöme: Helt klart den roligaste boken. Lite krånglig då det händer många saker samtidigt.
Citat: "Satans helvete. Perkele. Caramba. Fan."

Kommentarer
Postat av: Anonym

boring...

2009-04-06 @ 14:03:52
Postat av: Sofia

Nobody´s got a gun to your head - Det är ingen som tvingar dig att läsa min blogg

2009-04-09 @ 08:47:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0