Att ensamhetsträna valpen

Passande inlägg med tanke på att jag inte ens börjat träna på riktigt med Hippie.

Att ensamhetsträna valpen är rätt lätt om man gör det på rätt sätt. Det är dock inte säkert att den metod jag använder fungerar på alla valpar, då alla hundar, som människor, är olika. Att ha en hund som kan vara ensam hemma underlättar rätt mycket i vardagen. Man är då inte beroende av att hunden måste följa  med en varje gång man ska gå någonstans som t.ex. till affären och man kan ofta jobba halvtid, vilket jag gör i vanliga fall, då man inte behöver oroa sig för hunden.

¤ När kan man börja ensamhetsträna valpen?
Börja så smått med ensamhetsträningen redan när valpen är just valp, vid 12 veckors ålder tycker jag är lagom. Då har valpen fått bekanta sig med hemmet och den nya familjen.

¤ Begränsa området
Genom att begränsa området valpen får röra sig på när den är ensam hemma bidrar man till att valpen känner sig tryggare. Det finns en orsak till att valparna ligger huller om buller och även på varandra i valplådan trots att den är hur stor som helst. Nu menar jag inte att man ska ge valpen den allra minsta ytan att röra sig på när den är ensam hemma utan helt enkelt kanske bara låta den vistas i ett av rummen hemma. Bara i köket, bara i vardagsrummet,  bara i hallen... Kompostgaller är en väldigt bra uppfinning om man har fler rum än dörrar.

¤ Börja smått
Självklart ska man inte börja träningen med att lämna valpen ensam i flera timmar det allra första man gör. Tänk vilken panik valpen skulle få då när den uppäcker att man är spårlöst försvunnen.
Börja smått helt enkelt. Gå och hämta tidningen, släng soporna eller stå helt enkelt ute på trappan eller i trapphuset i någon minut för att sedan gå in till valpen igen. Upprepa några gånger varje dag så att valpen vänjer sig vid att den faktiskt klarar sig själv och att du kommer tillbaka till slut.

¤ Öka succesivt
När du känner att valpen klarar sig den korta stund det tar för dig att slänga sopor etc. kan du helt enkelt öka ensamhetstiden gradvis så att valpen klarar av att vara ensam ännu längre. Var dock lite mild mot valpen när den är så ung, lämna den inte ensam i flera timmar.

¤ Godis löser alla problem
Om det vore så bra. Nej, men godis får valpen att tänka på annat än att den saknar sin matte eller husse. Du kan t.ex. gömma leversnittar och annat gått så att valpen får leta reda på dem och därmed använda sig av sitt luktsinne, vilket för övrigt är en väldigt bra sak att träna. Sedan kan du ju alltid ge valpen lite godare godsaker som t.ex. grisöron, gristrynen, oxsvansar etc. som smakar lite mer och håller valpen så sysselsatt att den inte kommer märka att du är borta förrän godsaken tagit slut.
Själva tuggandet har också en lugnande och avstressande effekt på valpen, vilket även gäller den vuxna hunden.

¤ En vuxen hund kan hjälpa till
Har man redan en vuxen hund hemma som är ensamhetstränad kommer valpen känna sig mycket bättre till mods om de lämnas ensamma tillsammans. Då är ju valpen inte riktigt helt ensam och är den vuxna hunden trygg och lugn när den är ensam blir även valpen det.

¤ Beröm lagom
Överöser man valpen med beröm när man kommer innanför dörren igen kan man lätt få en valp och sedan en hund som blir överexalterad och lätt stressad varje gång man varit någonstans. Beröm lagom och  ge inte valpen din fulla uppmärksamhet förrän valpen lugnat ner sig.

¤ Att tänka på
- En valp kan inte hålla sig lika länge som en vuxen hund kan så det kan ske olyckor hemma. Olyckorna kan självklart också uppkomma om valpen blir rädd när den upptäcker att den är ensam hemma.
- En valp som har tråkigt och inte har fått några leksaker att leka med kan lätt få för sig att tugga sönder diverse saker i hemmet. Skor är de mest lättåtkomliga föremålen för valpen så tänk på det innan du lämnar valpen ensam i hallen med skohyllan full med skor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0