Fodertillskott

Om din hund är frisk och äter ett bra fullfoder behöver du inte tillsätta något fodertillskott, men vitaminbrist eller andra bristtillstånd kan t.ex. leda till pälsproblem och ögoninfektioner.

Det finns många olika fodertillskott:

Glukosamin
Behövs för att kroppen ska kunna bilda ledvätska och brosk och hjälper kroppen vid förnyelse av ledbrosk, ben, muskler, ledband och senor. Glukosamin bildas normalt i kroppen från sockerarten glykos, men vid påfrestningar, enformigt arbete eller ökad ålder kan ett dagligt tillskott hjälpa.

Biotin
Stabiliserar blodsockernivån och är ett viktigt ämne för hud- och hårceller. Vid dagligt intag får hunden en frisk hud, glänsande päls, fin pigmentering och starka klor.

Fiskolja
Är effektivt om hunden (eller katten) har pälsproblem som t.ex. klåda, fällning, mjäll och torra trampdyynor. 

Öljäst
B-vitamin som går rakt ut i kroppen. Stimulerar ämnesomsättningen och aptiten, stärker nervsystemet, håller musklerna smidiga och i trim, ger energi samt förbättrar pälskvalitén. Hårt arbetande och livliga hundar såsom unghundar förbränner B-vitaminer och då är öljäst ett bra fodertillskott.

Blodpulver
Torkat blod som innehåller bl.a. järn, protein och hemoglobin. Ökar syresättningen, vilket i sin tur ökar hundens styrka och kondition. Är bra för alla hundar så det håller hunden i form och säkerställer järnbehovet, men rekommenderas särskilt för hårt arbetande hundar. 

Vitlökspulver
 Innehåller allicin - naturens egna antibiotika. Motverkar förkylningar och infektioner och fungerar bra vid hosta, bronkit, astma, hals- och magproblem. Hunden får mindre besvär med fästingar och flugor. 

C-vitamin
Stärker immunförsvaret och underlättar näringsupptaget. Forskning pågår för att ta reda på om C-vitamin kan motverka höftledsfel. 

Makroalger
Kommer från ishavet och innehåller naturens alldeles egna mineraler, proteiner, vitaminer och spårämnen.
Mot klåda, eksem, håravfall, dålig päls, mag- och tarmstörningar, dåligt allmäntillstånd och kondition samt dålig pigmentering.  

Kalk
Kalktillskott ger man oftast till växande hundar för att försäkra sig om att skelett och tänder blir starka samt till tikar i samband med valpning, men man kan också ge hunden kalf för att hunden med säkerhet får i sig kalken den behöver.

Groddolja
Innehåller A-, D- och E-vitamin, alla linol-, linolen- och inocitolsyror samt lecitin. Vitaminerna är bra för huden, blodet, blodkärlen, slemhinnorna och immunförsvaret. Syrorna kallas ibland för pälsvitamin då de hjälper till att förbättra pälskvalitén samt hjälpa huden att bli fri från mjäll och klåda. Lecitin stärker alla muskler (även hjärtat), lever och njurar och gör att musklerna återhämtar sig snabbare efter ansträngning.

Spirulina
Består till 60-70% av proteiner. Hjälper din hund att få glansig päls, frisk hud, fräschare andedräkt, förbättrad matsmältning, stärkt immunförsvar och förbättrad fertilitet. Den hjälper kroppen att rensa ut gifter och tungmetaller, förebygger håravfall, svullna leder och problem med levern.

Kelp
Hjälper till att upprätthålla en god matsmältning, frisk hud och päls, förbättring och förstärkning av pigmentering, förbättra läkning efter sår och skador och ökar motståndskraften mot insekter och parasitangrepp.

Det finns många olika företag som tillverkar fodertillskott och här är några av dem:
- Aptus
- Animacare
- Svenska Djurapoteket
- TopFormula
- BioPet
- Biodistra
- Ionsilver
- Glossbo
- Pet Science Laboratory

Källhänvisning:
¤ www.animacare.se
¤ www.svenskadjurapoteket.se
¤ www.animalpro.com
¤ www.biodistra.se
¤ www.hotspothorse.com
¤ www.dogsecurity.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0