Att tänka "outside the box" när det gäller kanin

I alla fall om man är en kaninägare som tänker lite speciellt;
 
¤ Att man tex inte behöver använda en traditionell kaninbur, man kan bygga en själv. Av typ vad som helst.
Bara fantasin sätter gränser!

Min bur (tycker bättre om ordet "inhägnad", bur för mig är något litet) är gjord av en gammal garderob. Den är ca 2x1 meter (2m lång och 1m bred), vilket i sin tur blir ca 2kvm. Och 2kvm är, om man kollar på jordbruksverkets hemsida, dubbelt så stor som den minsta tillåtna ytan en kanin på över 6kg ska ha när den träder i kraft 15 juli 2019. 
 
Enligt min åsikt så kan ju ingen yta bli för stor, bara för liten. Och det är det fler som har insett också. Vill man ha lite inspiration så finns det en gruppsida på Facebook som heter "Friare kaninliv!" som precis som namnet antyder, tycker att kaniner ska ha en större yta att leva på. Inspiration kan man även söka efter på Google, det finns många bilder på fina inhägnader :) 
 
¤ Att bara för att man behöver en höhäck så betyder det inte att man måste använda höhäckar som är speciellt framtagna för det ändamålet. Fantasin sätter gränser här också
 
Vad sägs om en påssamlare från Ikea? Egentligen gjorda för att man ska samla sina plastpåsar på ett och samma ställe, men funkar tokbra som höhäck. Det finns faktiskt 2 sorter och båda funkar lika bra :) 
 
Eller varför inte använda en tvättkorg? Jag använder en tvättkorg som det får plats väldigt mycket hö i :) 
 
Eller en papperskorg?
 
Eller en... Ja, ni fattar. Så länge hålen är såpass stora så att de kan få tag i höt utan problem så finns det en mängd olika icke traditionella, typiska höhäckar som bara väntar på att bli upptäckta :) 
 
¤ Att man inte behöver använda sig av traditionell kanininredning, om man inte vill såklart. Det finns dock en mänd olika alternativ här också. 
 
Ett ord; Ikea. Ikea har mycket som utan problem kan användas i en kanininhägnad. Några exempel listar jag nedan:
 
En liten pall? Gjord för att små barn ska kunna nå upp till spegeln, tex vid tandborstning. Boom! och du har en perfekt liggplats för en liten kanin och den funkar även som "trappsteg" till något högre upp. 
 
Ett litet bord? typ soffbord eller sidobord, varför inte ett bord till barnrummet? Nivåer tycker kaniner faktiskt om, därav lagen på sitthylla (se jordbruksverkets hemsida länkad ovan). 
 
Lektält till barn? Nemas problemas! Perfekt som solskydd utomhus både till hund och kanin :)   
 
¤ Men vill du ha något mer naturligt?
 
Tunnlar:
Gjutpappersrör. Bara att köpa den längden man är ute efter alternativt såga så att man får den längden man vill ha. Dessa hittar du tex på Bauhas.
Korktunnel, gjord av naturkork. Den finns också i lite olika storlekar. Det bästa är nog att kolla runt lite på nätet.
 
Hyllor, hus mm:
* Bygg själv eller leta efter trähus och trähyllor i din djuraffär :) 
 
Jag har säkert glömt något, men jag hoppas att detta inlägg, trots avsaknaden av bilder kan inspirera lite i alla fall. Annars så finns det ju Google att söka på ;) 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0