Kaukasisk ovtjarka

Blev så arg när jag fastnade för Uppdrag gransknings avsnitt om denna hundras i förra veckan... Så här kommer mina argument helt enkelt:
  
¤ Den Kaukaiska ovtjarkan är framavlad för att skydda boskap mot varg och björn. Den är alltså en hundraprocentig vakthund och ingen sällskapshund för fem öre. Ändå köper människor dem för att ha som sällskapshundar utan att  ha någon aning om vad de har att göra med för ras då uppfödaren eller den förre ägaren inte alls nämner de negativa sidorna när det gäller att ha ovtjarkan som sällskapshund. Det måste ju bara betyda att uppfödarna och säljarna inte direkt är seriösa. Det är personer som endast är intresserade av pengar, men som skiter i både människa och hund.

Och hur dum är då personen som planerar att köpa en hund, men som inte läser på om rasen!?!?!?!? Om man ska skaffa ett djur, oavsett om det är en gnagare, fågel, kräldjur eller annat ska man ALLTID ta reda på fakta om djuret i fråga innan man ens bestämmer sig. Om man skaffar ett djur endast för att "min dotter har alltid velat ha en hund/katt/kanin etc" ska man verkligen ta och ifrågasätta sig själv som förälder.

¤ Det här förbudet mot ovjterkan, kommer det verkligen att fungera? Och ska man ta och förbjuda "kamphundsraser" när man ändå håller på? Kommer inte det sluta med att man förbjuder en ras efter en? Till slut kommer vi inte ha några hundar kvar för att "de är ett hot mot människan". Människan avlade fram hunden, men det betyder inte att människan har rätt att utrota en hel hundras på grund av det. Tar man bort en ras kommer fler och fler kräva att man ska ta bort nästa och nästa... Dominoeffekt... Människan tänker så; "kan man ta bort den ena kan man ta bort den andra".

Ta dödshjälp som ett exempel. Om man legaliserar dödshjälp kommer man förr eller senare att börja utnyttja det på ett dåligt sätt. Man kommer därigenom försöka bli av med psykiskt och fysiskt sjuka samt äldre sjuka människor endast för att de är en belastning för samhället. Och så kan man inte göra, det är därför dödshjälp klassas som mord.
Men "vad har en hund för värde jämfört med en männsika?" "Det är ju bara ett djur." 

¤ Vad händer då med att man ska bevara mångfalden i naturen? Ska man börja utrota vargen och björnen för att de är ett hot mot människan? Har ni glömt att människan faktiskt är ett djur, ett däggdjur för att använda korrekt term. Vi är släkt med apan. Det enda som skiljer är att männsikans hjärna är mer utvecklad; vi kan bygga hus och tänka i nutid, dåtid och framtid. Har överlägsenheten helt stigit människan åt huvudet??

¤ Mitt förslag är enkelt: Håll stenhård koll på uppfödare och ägare av denna ras. Rasen ska inte få säljas till vem som helst; vaktbolag borde vara de enda som ska ha rätt att köpa och äga rasen. Om ni ska förbjuda rasen, förbjud den endast som sällskapshund, inte som vakthund.
Den kaukasiska ovtjarkan har all rätt i världen att leva och att få jobba med det den är framavlad till. Nej, den kanske inte egentligen hör hemma i Sverige, ursprungligen kommer den från Ryssland och jag måste säga att mannen som impoterade rasen till Sverige inte direkt hade alla hästar i stallet under denna handling, men på vaktbolagen kan man i alla fall låta dem jobba med det de är avlade till och så länge hunden mår bra psykiskt ser jag inga som helst problem med det.
Människan behöver få reda på mer om hundar; om deras kroppsspråk, att 99% av alla hundar faktiskt är härliga och trevliga hundar som inte alls bits utan orsak. Det borde bli obligatoriskt att läsa om hundar i skolan. Då kanske jag och Diesel slipper bli hörselskadade varje gång vi går på bussen.

Alla hundraser har rätt till att existera. Vissa kräver bara en fastare hand; en erfaren hundägare som verkligen kan sin sak och uppfostrar sin hund till en harmonisk och stabil individ.

Se Uppdrag gransknings avsnitt om den kaukaiska ovtjarkan på www.svt.se/granskning

 -
Tummen upp för Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben som i alla fall försöker tala om att de inte ska ha några nya förbud.
- Tummen ner till Mathias Sundin (Fp), kommunalpolitiker från Norrköping samt programledaren Karin Mattisson som bara går en på nerverna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0