Att tänka "outside the box" när det gäller kanin

I alla fall om man är en kaninägare som tänker lite speciellt;
 
¤ Att man tex inte behöver använda en traditionell kaninbur, man kan bygga en själv. Av typ vad som helst.
Bara fantasin sätter gränser!

Min bur (tycker bättre om ordet "inhägnad", bur för mig är något litet) är gjord av en gammal garderob. Den är ca 2x1 meter (2m lång och 1m bred), vilket i sin tur blir ca 2kvm. Och 2kvm är, om man kollar på jordbruksverkets hemsida, dubbelt så stor som den minsta tillåtna ytan en kanin på över 6kg ska ha när den träder i kraft 15 juli 2019. 
 
Enligt min åsikt så kan ju ingen yta bli för stor, bara för liten. Och det är det fler som har insett också. Vill man ha lite inspiration så finns det en gruppsida på Facebook som heter "Friare kaninliv!" som precis som namnet antyder, tycker att kaniner ska ha en större yta att leva på. Inspiration kan man även söka efter på Google, det finns många bilder på fina inhägnader :) 
 
¤ Att bara för att man behöver en höhäck så betyder det inte att man måste använda höhäckar som är speciellt framtagna för det ändamålet. Fantasin sätter gränser här också
 
Vad sägs om en påssamlare från Ikea? Egentligen gjorda för att man ska samla sina plastpåsar på ett och samma ställe, men funkar tokbra som höhäck. Det finns faktiskt 2 sorter och båda funkar lika bra :) 
 
Eller varför inte använda en tvättkorg? Jag använder en tvättkorg som det får plats väldigt mycket hö i :) 
 
Eller en papperskorg?
 
Eller en... Ja, ni fattar. Så länge hålen är såpass stora så att de kan få tag i höt utan problem så finns det en mängd olika icke traditionella, typiska höhäckar som bara väntar på att bli upptäckta :) 
 
¤ Att man inte behöver använda sig av traditionell kanininredning, om man inte vill såklart. Det finns dock en mänd olika alternativ här också. 
 
Ett ord; Ikea. Ikea har mycket som utan problem kan användas i en kanininhägnad. Några exempel listar jag nedan:
 
En liten pall? Gjord för att små barn ska kunna nå upp till spegeln, tex vid tandborstning. Boom! och du har en perfekt liggplats för en liten kanin och den funkar även som "trappsteg" till något högre upp. 
 
Ett litet bord? typ soffbord eller sidobord, varför inte ett bord till barnrummet? Nivåer tycker kaniner faktiskt om, därav lagen på sitthylla (se jordbruksverkets hemsida länkad ovan). 
 
Lektält till barn? Nemas problemas! Perfekt som solskydd utomhus både till hund och kanin :)   
 
¤ Men vill du ha något mer naturligt?
 
Tunnlar:
Gjutpappersrör. Bara att köpa den längden man är ute efter alternativt såga så att man får den längden man vill ha. Dessa hittar du tex på Bauhas.
Korktunnel, gjord av naturkork. Den finns också i lite olika storlekar. Det bästa är nog att kolla runt lite på nätet.
 
Hyllor, hus mm:
* Bygg själv eller leta efter trähus och trähyllor i din djuraffär :) 
 
Jag har säkert glömt något, men jag hoppas att detta inlägg, trots avsaknaden av bilder kan inspirera lite i alla fall. Annars så finns det ju Google att söka på ;) 

Soldyrkare

 

Kastrering, sömnlöshet och kaninpassning

25/6
Dagen för Hippies kastrering hade kunnat börja bättre... Vaknade med ett ryck av mobilen som ringde, det var veterinären som undrade om jag hade avbokat då jag inte hade dykt upp. Halvvaken och i typ chock kollar jag på klockan som visar 08.04. Shit! Min väckarklocka ringde 06.40, men jag måste ha sovit rakt igenom det eftersom jag var tvungen att stänga ute Suki som grävde till Kina klockan 04, vilket i sin tur gjorde att jag stängde ute min väckarklocka också. Grr. 
 
Lovar dyrt och heligt att vi skyndar oss som fan och det går bra, de kan vänta på oss. Var så rädd att de skulle säga att vi skulle få boka om, så snacka om tur. Kastar på mig kläder och vi springer typ hela tiden; till tunnelbanan och från tunnelbanan väl framme i Alvik. Stackars Hippie hann ine bajsa, men kissa var jag noggrann med att han skulle få göra i alla fall.
 
Väl framme ställs Hippie på vågen och stannar strax under 20kg, 19,något. Om det är för att han inte ätit sedan midnatt eller faktiskt gått ner som i bantat får jag nog aldrig reda på, men det är ju positivt hur som helst. Djurvårdaren tar med honom typ på en gång och Hippie är så upptagen med alla olika dofter så han har inte tid att ta sig en sista titt på mig.
 
Med Hippie inlämnad så var det bara att vänta. Åkte tillbaka hem till kaninerna då jag inte hunnit ge dom mat. Städade lite hos dom också innan jag åkte hem till mamma och pappa.
 
Strax före 16 så åker jag och pappa för att hämta Hippie som såklart blir jätteglad att se mig <3
Hemma så däckar han en stund då han varit lite för uppspelt/nervös efter narkosen. Han kan dock inte koppla av riktigt under natten utan gnäller och tycker synd om sig själv när vi inte är ute och går små svängar i brist på annat... Han däckar helt någonstans vid 04-tiden och då däckar jag med.
 
Trött Hippie helt däckad när vi precis kommit hem <3
 
"Ser du inte hur ynklig jag är?" Hippie tycker verkligen inte om att ha tratt <3
 
26/6
På morgonen var det dags att börja ge Hippie smärtstillande och antiinflammatoriskt. Metacam hade han aldrig ätit förut, och eftersom den är flytande så var jag lite fundersam över om det faktiskt skulle gå att lura i honom det med maten. Vet inte varför jag oroade mig, blandat med Mush så slank det ner fortare än kvickt :) Däremot så verkade han svullen i "pungpåsen" (som jag kallar den) så jag ringde tillbaka till veterinären och vi fick en tid klockan 16.
 
Pappa var snäll och skjutsade oss. en djurvårdare tog tempen på Hippie, men som tur var så hade han ingen feber (över 39,3=feber), han låg på 38,något. Skönt det, mindre skönt för Hippies rumpa och när vi väntade på veterinären var han väldigt uppmärksam på vilka som gick utanför dörren. Precis som Diesel var, Hippie har aldrig brytt sig tidigare, men detta var väl traumatiskt enligt honom... Svullnaden hade faktiskt minskat lite sedan morgonen och veterinären tyckte att allt såg bra ut och att det var en normal svullnad efter en operation, men hon tyckte att det var bra att jag höll koll :) 
 
Senare på kvällen skjutsade pappa hem mig så att jag kunde kolla till mina kaniner, ge dom mat och städa lite. Jag hade till och med plockat maskrosblad och lite grenar som de gladeligen mumsade på :)
 
27/6
Att ge Hippie medicin är lekande lätt! Jag får väl tacka Mush egentligen, de gör så god mat, bara naturligt och smakrikt :)
 
På eftermiddagen var jag förbi butiken och köpte lite mer Mush innan jag fick skjuts till Lovisa då jag skulle kolla till hennes kaniner. Möttes av lite kaos då en av kaninerna hade tagit sig ur inhägnaden och kört sin egen grej i vardagsrummet. Men det hade ju kunnat vara värre, det hade kunnat vara fler kaniner på rymmen så jag klagar inte :)

Sedan åkte resten av familjen till Pizza Hut medans jag stannade hemma med hundarna. Eftersom jag hade varit borta så skulle Hippie bli så ledsen om jag hade gått igen så jag höll dom sällskap istället :)
 

28/6
Idag ska jag åka hem en sväng till kaninerna för att kolla till dom, ge dom mat och städa. Självklart så gullar jag lite med dom också. Baby kanske till och med ska få springa runt i lägenheten lite grann (under uppsikt såklart) :)
 
Suki skulle helt klart tycka om att få springa lös i lägenheten hon också, men jag tror att hon skulle bli så ledsen av att åka in i inhägnaden igen. Jag kan ju inte ha henne lös hela tiden liksom och då känns det så taskigt att behöva stänga in henne igen. Hon får nöja sig med sin inhägnad för tillfället. Jag vill ju att hon ska bli utekanin inom en snar framtid så hon får vänta till dess helt enkelt och hennes inhägnad är ju inte direkt liten den heller faktiskt :)
 
Och Rosetta är så feg, henne skulle jag få gräva fram från under soffan eller liknande så vi ska minsann jobba lite med hennes feghet innan hon kan gå lös i lägenheten :)
 
I övrigt så har jag väl inga planer direkt. Men småpromenader med hundarna för att det är så himla varmt blir det ju. Och Hippie ska ju egentligen inte gå så mycket, han ska ju ta det lugnt efter kastreringen. Och imorgon så börjar vi jobba igen :)

Hippies inre fågelhund

 

Några dagar semester

Nu har jag några dagar semester igen. Har kunnat sova hemma hos kaninerna några nätter då mamma och pappa har kommit tillbaka från Cannes. Sedan så har Amanda Pudel hos henne så det är lugnt och skönt hemma hos mamma och pappa. I alla fall till typ imorgon...
 
Passade på att ta några bilder på Suki i hennes inhägnad igår :) Tyvärr så tar hennes kattlåda med tak väldigt mycket plats så det rosa söta bordet som jag köpte på Ikea får inte plats :( Men det gör inget egentligen. Hon sitter gärna på den och även på tvättkorgen som jag använder som höhäck till henne. Har satt fast den med ett buntband i kompostgallret så att den inte kan välta.
 
Min fina tjej håller koll på mig, kanske kan det serveras något gott :)
 
Lite oreda med en massa hö på golvet (och en billig dörrmatta från Ikea) I nedersta vänstra hörnet skymtar kattlådan
 
Det är najs att slappa på ett svalt golv när det är varmt, min "lilla" Kaosprinsessa
 
På torsdag så ryker Hippies kulor. Testiklar är ju den korrekta termen visserligen...
Det kommer nog att gå bra, han är ju frisk och en hund, inte en kanin (vila i frid Tiny <3)... Nej, skämt åsido så är jag självklart lite nervös, ska lämna in honom klockan 8.00 och hämta honom på eftermiddagen så det kommer kännas jättekonstigt att åka hem emellan utan honom. Men det är ju för hans eget bästa. Jag vill ju inte att hans prostataproblem ska komma tillbaka när man kan göra något åt saken.
 
Snart är det god natt, det är en ny dag imorgon :)

Midsommarafton 2015

Blev bjuden på midsommarlunch hemma hos Lovisas föräldrar, vilket var väldigt gott :) Hippie fick stanna hemma hos mamma och pappa då både Fjant och en hanhund som Lovisa passar skulle vara med. Bättre för både Hippie och mig då vi båda kunde koppla av :) 
 
Efter lunchen tog vi en promenad med hundarna på golfbanan innan det var dags för mig att gå hemåt igen. 
 
Resten av dagen/kvällen str.cktittade jag på Netflix-serien From dusk till dawn som jag helt enkelt inte kunde sluta se avsnitt efter avsnitt. Klockan lyckades dock övertala mig om att gå och lägga mig mär den visade 02.00. Ska väl börja titta på avsnitt 6 eller 7 av 10 och även om jag verlligen måste se klart på serien så är det ändå en del av mig som undrar hur fan de lyckades hitta på 10 avsnitt á 44 minuter när originalet (filmen ) är på 108 minuter totalt, men de gör det väl och skådisarna kan sina grejer. Vem kunde tro att Wilmer Valderama (Fez från That '70s Show) kan spela bad ass? Och riktigt bra dessutom! Helt klart sevärd serie, men jag har ju fortfarande inte sett klart den så risken finns ju alltid att jag inte kommer gilla hur den slutar... Den som lever får se!

När man är lite frusen..

...är det skönt med en värmereflekterande bädd. Denna är från Oster :)
 
 

"Jag är en sopa så jag tar ut soporna"

9/6 Bilden från Hundöarna som jag lovade:
 
Två lyckliga hundar :)
 
10/6 Jag och mamma åkte till Ikea för jag behövde köpa lite grejer till Sukis inhägnad, men självklart så blev det lite mer än så, både sådant jag behövde till lägenheten (typ en gardinstång) samt sådant som jag inte behövde lika mycket, men som ändå var bra att ha :P Vi åkte även och hämtade min fina sänggavel som jag beställde för några veckor sedan. Vilken tur att man fått sin skatteåterbäring :)
 
11/6  åkte jag och Hippie till Svanstippens Hunddagis för att hälsa på och för att Hippie skulle bli "lenskinka" (nerrakad). Det var väldigt fint väder ute, alltså väldigt varmt så det var en bra dag för Hippie att slippa sin långa päls. Tack Paola :D
 
Väntar på bussen i skuggan :)
 
Skugga är najs <3
 
Detta fina fejs <3
 
Fotad av Paola :)

"Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen!"

Då är man rik :D Naaaaaaajs! Detta ska firas med en tripp till Ikea idag eller på fredag då det ska inhandlas en gardinstång så att jag kan få upp lite gardiner samt ett litet bord och en pall till Sukis inhägnad. Hon har för övrigt kommit hem nu, efter 1-2 månader hos Lovisa :) Och hon verkar gilla sin inhägnad :D 
 
Framför allt eftersom man kan dra runt hö hur som helst..
 
Det som jag använder som höhäck är faktiskt en tvättkorg i plast med runda hål i (man skymtar dom på bilden) och jag vet, varför ligger den ner? Jo, för en viss kanin på 4-5kg (måste väga henne igen) tyckte att det var en asbra ide att hoppa upp på den och därmed välta den när hon ville ner... jag ska knyta fast den i gallret så att den kan stå kvar just stående, har bara inte kommit till skott än :P Och självklart är inhägnaden mycket större än bilden visar, får se om jag lyckas ta en bättre bild senare, när all inredning är fixad :)
 
Småtjejerna har det också bra, kom på Baby härom dagen med att tvätta fluffbollen, som faktiskt äntligen har fått ett namn; Rosetta :) Det var jättegulligt, men självklart så slutade hon så fort hon märkte att jag var där med mobilen. Fick dock dessa bilder:
 
Att tvätta sig själv går bra att visa på bild, tycker Baby <3
 
Att tvätta någon annan? Nä, vad fan glor du på?! Rosetta tyr sig till Baby <3
 
lgår åkte jag och pappa med hundarna till Drottningholm. Planen var Hundöarna och glass, men vi fick nöja oss med Hundöarna då allt (Pressbyrån och cafet) var stängt. Men Hundöarna var en bra ide, de fick springa av sig och Hippie fick rulla av sig så de blev nog nöjda :) Bild kommer senare :) 
 

Lite solstolskonkurrens har väl ingen dött av...

 
 
Vilken hund vill inte ligga på en tokvarm dyna i gassande solsken? Framför allt om den redan är upptagen... Min lilla gullhund <3

Fina Suki <3

Eftersom Suki fortfarande bor hos Lovisa (tack för att du står ut med min Kaosprinsessa :) )  så blir det ju inte så många bilder på henne tyvärr. Men det ska det bli ändring på för nu är hennes inhägnad klar och jag har bestämt att hon minsann ska få komma hem idag :D jag måste dock sova hemma inatt då jag måste vara hundra procent säker på att hon inte hittar på hyss när jag inte är hemma :P

En liten smygstart på bilder på min hollänska galning som redan är 9 månader gammal:
 
 
 

Konsten att lapa sol tills man dör

 
 
 

"I'm simply one hell of a butler"

Det har varit lite mycket den senaste veckan. Eller ja, mycket och mycket, men lite körigt kan man väl säga. Hippie blev nämligen jättedålig i magen med både spya och diarre' som följd. Och om Hippie med stålmagen mår såpass dåligt, ja, då måste det vara något fel. Men tydligen så var det bara någon magsjuka av något slag och nu är det på bättringsvägen till slut. Även om han fortfarande fiser så man nästan tuppar av. Det är ett under att man inte förlorar medvetandet av stanken... 
 
Detta har dock inneburit att jag och Hippie sovit i soffan hos mamma och pappa. För att lättare kunna gå ut under natten. Så jag har haft lite dåligt samvete för att jag lämnat 'småtninisarna' ensamma så mycket. Men självklart har de klarat sig utmärkt själva, de har ju haft hö och vatten och jag har tittat till dom och städat ungefär varannan dag :) 
 
Nu har jag faktiskt två veckors semester framför mig. Vi får väl se hur vi spenderar den, hemma eller hos mamma och pappa. Lite både och gissar jag, då får jag en chans till att titta igenom alla serier jag har börjat titta på på Netflix, hehe :P Och förhoppningsvis så kan Suki flytta hem snart då jag nästan är klar med hennes inhägnad. Jag ska bara fixa ett plastgolv/en plastmatta först och självklart inreda lite :) 
 
 

<3 Diesel 10 år 28/5 2015 <3

I år skulle Diesel ha fyllt 10 år. Grattis i efterskott mitt hjärtegull <3
 

RSS 2.0