Skaffa valp - Utrustning och annat

Halsband
Ett reglerbart vanligt litet valphalsband är bäst och billigast till den växande valpen. Stryp är ingen bra idé när valpen är så ung då halsbandet kan förstöra hals strupe och nacke på valpen. Vänta med det tills valpen blir äldre.

Koppel
Ett vanligt lättare koppel är perfekt. Ett flexi är ingen bra idé att ha då det sliter rätt bra på valpens hals.Vänta med det tills valpen blir äldre.

Bajspåsar
Man kan aldrig ha mör många bajspåsar när man har valp. Tänk på att en valp inte kan hålla sig lika länge som en vuxen hund.

Bädd
Det finns många olika sorters bäddar och sängar. Bia bädden är en bra bädd som är lätt att hålla ren. Den finns i många olika storlekar, allt från 45*45 cm till 120*100 cm, och i flera färger. Det blir dock en dyr historia om valpen biter sönder bädden då de inte är särskilt billiga. men det beror ju på om man vill ha en helt oförstörd bädd eller står ut med lite hål i hörnen. Till den vuxna hunden är bädden perfekt.
Till valpen rekommenderar jag en bädd i tyg som är lätt att tvätta i tvättmaskinen och är billig att ersätta om valpen sätter tänderna i den.

Leksaker
Pipleksaker tycker de flesta valpar är roliga. Sedan finns det ett väldigt stort utbud av leksaker. Det är dock din eller valpens smak som styr. Var dock noga med att välja leksaker i rätt storlek med valpen, så att den inte råkar svälja någon leksak. Hellre en för stor leksak än en för liten. Fråga i din zoofackhandel om du är osäker.

Tänderna och tuggben
Valptänder är väldigt vassa och när tänderna kommer fram kliar det enormt. Valpen kommer då tugga sig igenom ditt hem om du inte har något valpen får tugga på. Det kan vara allt från leksaker till tuggben. Här är det återigen du själv eller valpen som får välja, men håll valpen under uppsikt när den tuggar på något så den inte sätter i halsen. Fråga i zoofackhandeln om du är osäker på vad din valp ska ha för tuggben m.m.
En annan sak som kan vara bra att tänka på och börja tidigt med är tandborstning. Enligt veterinären går det lika bra med en mjuk tandborste och vatten som med hundtandkräm. Tandkräm finns både med leversmak och vanlig mint, testa dig fram vad valpen gillar. Träna tandborstningen långsamt, men ge inte upp. Det är värt det i slutändan då valpen som vuxen får bättre tandhygien och slipper dålig andedräkt och tandsten. Det är även snällare mot din plånbok då tandskrapning kostar en del. 
Tandborstar och tandkräm går att köpa i de flesta zoobutiker. Annars så fungerar en mjuk barntandborste lika bra. 

Tassar och klor
Börja träna valpen redan från början. Ta på tassarna och klipp klorna så att valpen vänjer sig. Klipp inte för mycket så du klipper i pulpan. Det kan skrämma valpen och resultera i en hund som är rädd för att få klorna klippta. Alla hundar är visserligen olika så alla tar inte ett klipp i pulpan som något negativt, men för att vara på den säkra sidan. 
Det kan också vara en bra idé att börja träna valpen med att smörja in trampdynorna, Vuxna hundar kan ofta få problem med torra trampdynor då det saltas på vintern till exempel. 
En lämplig klotång och tassalva hittar du i din zoobutik. 

Trimning och klippning
Har man en ras eller blandras som behöver trimmas och klippas när den är vuxen kan det vara bra att börja träna det tidigt också. Gör det som en rutin att borsta valpen varje dag och gör det på ett sätt som valpen tycker är roligt. Lämna in valpen hos en hundfrisör eller testa att trimma själv. Kom ihåg att ha tålamod.

TIPS!
Kompostgaller är guld värt när man har en valp och även när valpen vuxit upp. Man kan använda dem som valphage, staket runt  tomten och för att avgränsa vid trappor eller dörrposter där valpen/hunden inte får vara. 
Dessa finns att köpa någorlunda billigt på bland annat Bauhaus. 
En annan bra uppfinning är barngrinden som man kan använda för att avgränsa trappor och rum med. 
Dessa finns att köpa i de flesta barnvaruhus samt begagnat på bland annat Tradera.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0